tutorial kaphanddoek

27 Aug 2012

Posted In: handleidingkaphanddoekennaaiselstutorial
Tags:  , , , , , ,

Hier is ie dan, mijn eerste échte tutorial. Eentje voor een kaphanddoek, of een badcape.

Ik maakte er ooit eens eentje hier, met veel gesukkel, vooral met de kap. Een collega/vriendin vond dat toen geweldig mooi. Ik heb dat onthouden. En nu ze voor de 2e keer mama is geworden heb ik er haar eentje kado gedaan. neh!

Mijn eerste kaphanddoek zag er toen zo uit:

Nu, 10 maand later, had ik graag dezelfde fotootjes gehad met de nieuwe kaphanddoek… maar onze miniman wou deze keer niet meewerken. En dan krijg je dit:

Kappen en paspel vormen ondertussen geen probleem meer (of toch minder). Maar misschien dat er daar in blogland (of daarbuiten) wél nog mensen moeite mee hebben. Dus ik dacht, ik schrijf het eens deftig uit en ik zwier er wat foto’s tussen ter illustratie.

Zoals ik al zei, het is mijn eerste tutorial, dus vergeef mij als er hier en daar iets niet duidelijk is, de foto’s niet echt scherp zijn (ik heb ze zelf getrokken) of als ik een stapje zou overgeslagen hebben.

Bon, here we go!

Wat je allemaal nodig hebt:

  • een zacht katoentje waar je 3 stukken kan uithalen: 80cm lengte op 1m10 breed en 2 lapjes van 30 op 30. Je kan de handdoek natuurlijk zo groot of zo klein maken als je zelf wil. Met mijn afmetingen heb je alleszinds een handdoek die je jaren kan gebruiken.
  • badstof: eenzelfde hoeveelheid als de katoenen stof. Je kan ook handoeken kopen en daar de zijkanten afknippen (grootste formaat bij hema + kleine handdoek voor de kap)
  • paspel (omtrek van de 4 zijden van de stof + halve meter voor de kap). In mijn geval kom je met 4,5m zeker toe.
  • bijpassend garen
  • speldjes
  • een ritsvoetje om het stikken van paspel te vergemakkelijken.
  • tornmesje
  • stofschaar

Belangrijk! Stofjes best eens wassen op voorhand om verrassingen te vermijden achteraf

STAP 1: uitknippen van de stofjes (3 stuks per stof)

  • 1 grote rechthoek (afmetingen 80 op 1m10)
  • 2 stuks voor de kap (afmetingen 30 op 30cm)

2 opties voor de kap: puntig of afgerond. Wil je een puntige kap (zoals hier) dan hou je de stofdelen zoals je ze geknipt hebt. Wil je een afgeronde kap, dan knip je 1 van de 4 hoeken wat afgerond zoals op onderstaande afbeelding:

Normaalgezien heb je nu 6 stukken stof uitgeknipt.

STAP 2: de 2 delen van de kap aan mekaar stikken

Leg de goede kanten van de katoenen stof op mekaar. Stik langs de afgeronde zijden aan mekaar vast (naadwaarde kies je zelf, zolang je maar overal dezelfde gebruikt)

Ik heb mijn overlock hiervoor gebruikt, maar dat kan ook met een gewone machine. Best toch ook even zigzaggen om het extra stevig te maken als je het zonder overlock doet)

Als je de goede kanten naar buiten keert ziet het er zo uit:

Doe nu hetzelfde met de badstof.

STAP 3: paspel vastzetten op de kap (katoenen deel)

Stik paspel vast op de katoenen stof (op het gedeelte dat rond het aangezicht zal komen te zitten). Gebruik daarbij een ritsvoetje voor het gemak. Ik heb een heel bizar ritsvoetje bij mijn Toyota machientje gekregen, jullie hebben waarschijnlijk een iets deftiger model.

Paspel stik je op de goede kant van de stof. Leg de rand van de paspel tegen de rand van de stof en stik mooi op het stiksel van de paspel


STAP 4: de kapdelen aan elkaar zetten

Steek beide kapdelen (katoen + badstof) met de goede kanten in elkaar. Zorg ervoor dat de naden in het midden mooi op elkaar liggen. Speld hier en daar wat vast zodat de stoffen niet teveel kunnen schuiven bij het vaststikken. Stik op de katoenen kant en probeer mooi op datzelfde stiksel te stikken waarmee je de paspel hebt bevestigd.

En hopla! je hebt nu een kap met 1 open zijde!

Leg de kap even opzij, we gaan die straks aan het grote katoenen stuk naaien. Eerst paspel naaien aan die grote lap katoen

STAP 5: paspel naaien op grote katoenen gedeelte van de handdoek

Je kan zelf paspel maken met biais (zoals deze madam dat mooi kan), maar ik koop dat kant en klaar voor het gemak.

De meest duidelijke uitleg over het stikken van paspel vind je hier en hier. Ik neem even hun tips over om mijn tutorial compleet te maken.

Leg de paspel op de goede kant van je stof, de rand van de paspel leg je mooi tegen de kant van je katoenen stofje. Als je begint te stikken, begin dan op een 3tal cm van je paspel zodat er een stukje loshangt. Dat maakt het makkelijker straks om de paspeleindjes aan mekaar te zetten eens je volledig rond bent. Begin ook niet op een hoek met het stikken van de paspel, want dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker.

Eens je aan een hoek komt hou je even halt op ongeveer 1 cm van de rand, knip je schuin in de paspel tot aan het touw. Op die manier heb je een mooie afgeronde hoek. Beste ook even paar keer schuin over de hoek stikken voor de stevigheid.

Als je graag een label aan je handdoek wil naaien dat is dit de fase waar je dat het beste doet!

Eens je helemaal rond hebt gestikt, kom je normaalgezien weer uit aan het begin. Knip de paspel af zodanig dat je een 5 à 10cm overlap hebt met het begin. Maak het stiksel los met een tornmesje van 1 van de eindjes.

Leg beide eindjes over mekaar en markeer het midden van de overlapping. Op die lijn knip je van het gedeelte dat je losmaakte het touwtje door. Van het andere uiteinde knip je de paspel volledig door. Beide stukjes zouden nu mooi op mekaar moeten aansluiten.

Van het gedeelte waar je het touwtje knipte (het opengetornde deeltje) plooi je de paspel een cm naar binnen.

Leg nu beide uiteindes mooi op elkaar en stik. Als mijn uitleg duidelijk was, dan zie je nu bijna geen overgang. En anders, mijn excuses :-)


STAP 6: de kap vastmaken op het katoenen deel

Speld de kap vast in het midden van 1 van de lange zijden van de katoenen stof. Goede kanten op elkaar zoals hier:

Draai om zodat de kap onderaan komt te liggen en stik op de katoenen kant. Probeer mooi op het stiksel te stikken waarmee je de paspel bevestigde.

knip hier en daar overschotjes badstof af waar nodig zodat je dit krijgt:

en dit:


STAP 7: beide grote handdoekdelen aan mekaar naaien

speld de badstof goed vast op het katoenen gedeelte. Goede kanten op elkaar. Het is normaal dat die kap tussen het katoenen en badtoffen gedeelte gepropt zit. Probeer de kap zo plat mogelijk te leggen.

Stik rondomrond (opnieuw op de katoenen kant, op datzelfde stiksel) maar laat onderaan een opening van een 10à15 cm om de boel straks binnenstebuiten te keren. Ga een paar keer heen en weer aan het begin en einde van de 10 à 15cm opening. Eventueel ook nog eens zigzaggen voor de stevigheid (of gebruik overlock).

STAP 8: keer helemaal binnenstebuiten door dat gat dat je openliet


STAP 9: maak het gat weer toe

Plooi beide stofjes naar binnen en speld vast:

Stik mooi op de paspel. Let hierbij goed op de kleur van je garen (kleur bovendraad=kleur paspel, kleur onderdraad= kleur badstof)

Voila, klaar!

STAP 10 : Laat dat badje nu maar vollopen!

32 Responses to tutorial kaphanddoek

Posted by Piepow on 27 Aug 2012 10:33 pm

O tof! Ik ga hem meteen pinnen si. Merci!

Posted by boomie on 28 Aug 2012 8:25 am

Oh, bedankt!

Posted by cindy [inspirée par georgette] on 28 Aug 2012 8:07 pm

Tof, die ga ik ook zeker gebruiken! Ik kan wel de fotootjes niet zien, ligt het aan mij?

Posted by wentiti on 28 Aug 2012 9:50 pm

Hmm vreemd, je bent de eerste die er iets van zegt… Ik ga mijn IT’erke het eens laten uitpluizen! Bedankt om het te melden!

Posted by Les Mademoiselles on 29 Aug 2012 4:47 pm

Mooie tutorial! Ik maakte zo’n handdoek op een andere manier, maar dit is ook een goeie. Ga ik onthouden, merci!

Posted by cindy [inspirée par georgette] on 29 Aug 2012 9:12 pm

Internet Explorer doet het hier dus niet, maar met Safari lukt het wel! Joehoe, veel leuker mét de fotootjes erbij :) Dikke merci voor de goeie uitleg!

Posted by Liesha on 23 Oct 2012 5:08 pm

Ziet er heel leuk uit!!! Kga hem alvast eens proberen te maken.
wel nog vraagje: zit de kap dan maar langs ene kant aan elkaar vastgestikt?
thx

Posted by wentiti on 23 Oct 2012 5:31 pm

@Liesha : bedankt voor je feedback!
Maar wat bedoel je juist met “zit de kap dan maar langs ene kant aan elkaar vastgestikt?” Stof aan handdoek? of stof aan stof? of de afgewerkte kap aan het rechthoekige deel?

Posted by eigen tutorial nog eens getest « wentiti on 18 Dec 2012 4:22 pm

[...] patroon & handleiding voor de kaphanddoek vind je hier [...]

Posted by Malou on 23 Jan 2013 8:47 pm

Klopt het dat ik nergens het patroon kan downloaden?

Posted by wentiti on 24 Jan 2013 10:36 am

Hey Malou,
Klopt inderdaad. Afmetingen kan je terugvinden in de post, bij de benodigdheden staan ze opgelijst. Veel succes ermee!

Posted by Malou on 24 Jan 2013 10:44 am

@wentiti: bedankt voor het snelle antwoord. Dan ga ik kijken of het me zo lukt. Kappen en paspel is voor mij nog onbekend aangezien ik net ben gestart met een naaicursus en pas 1 les heb gehad. Maar ik denk wel dat ik er uit ga komen!

Posted by Carol on 27 Mar 2013 9:06 pm

Dikke dankjewel voor de tutorial! Ik heb ‘m gemaakt voor mijn knaap die voor ‘t eerst ging zwemmen en de juf was laaiend enthousiast! :D
Als je benieuwd bent naar ‘t resultaat, kan je ‘t hier bekijken : http://meneertjeot.blogspot.be/2013/03/plezante-plons-met-ot.html

Posted by Petra on 19 Dec 2013 6:24 am

Hartelijk bedankt voor je fijne turorial. Heb er ėėn gemaakt als kerstcadeau en hij is prachtig.

Posted by joyce on 22 Dec 2013 9:05 pm

Ga ik zeker een keertje maken en daarna op mn blog zetten!!
Jouw exemplaar is in elk geval super! En nodigt uit om direct aan de slag te gaan!!!
Groetjes!

Posted by Debbie on 12 May 2014 2:59 pm

Bedankt voor de duidelijke uitleg, met foto’s! Heel handig voor een beginneling zoals ik. Mijn twee stofjes liggen wel niet zo strak op mekaar (zal wss wel aan mij liggen), heb je soms tips om deze echt mooi op mekaar te laten passen?

Posted by wentiti on 25 May 2014 10:01 pm

veeeeel speldjes gebruiken? :-)

Posted by we gaan op reis … | de wereld van biebie on 11 Jul 2014 9:19 am

[…] we nemen mee … een kaphanddoek […]

Posted by sabine on 30 Jul 2014 4:28 pm

superbedankt voor de mooie uitleg
ziehier mijn resultaat
groetjes
sabine
http://www.pinterest.com/bientjezelf/badcape/

Posted by Veerle on 24 Aug 2014 7:59 am

1 woord , geweldig .

Posted by Hooded towel | on 1 Sep 2014 10:31 pm

[…] used the tutorial from Wentiti. […]

Posted by Sofie on 20 Sep 2014 8:21 pm

Ziet er supergoed uitgelegd uit! Bedankt, ik ga hem zeker maken!!!

Posted by Bloemetjes voor Nell | Atelier Georgette on 20 Dec 2014 2:52 pm

[…] het nieuws te horen kreeg, dacht ik meteen aan een handmade cadeautje. Op dat moment zette zij deze leuke tutorial online en de keuze was dus snel gemaakt. Nog even een leuk stofje uitkiezen en de badcape was […]

Posted by Dekentje met kap voor baby | on 13 May 2015 6:50 pm

[…] nog vele volgende projectjes, is iets voor de kleine man/vrouw die er binnenkort aankomt. Op internet vond ik een leuke tutorial voor een kapmantel. Zag er heel eenvoudig uit, en hier had ik nog wel een […]

Posted by Van Gemert Hanne on 7 Jun 2015 7:54 pm

Wouw heel geweldig! Ik ben enorm blij met deze duidelijke uitleg! dankzij jouw goede illustraties en uitleg is het mij gelukt zelf eentje te maken en ik ben er enorm trots op!!
Dikke merci!!

Posted by Een multifunctioneel baby-peuter-kleutercadeautje | Ma vie en vertMa vie en vert on 25 Aug 2015 7:48 am

[…] van Copenhagen Print Factory (GOTS-gecertificeerd) + crème badstof van hotstof.be. Patroon: wentiti.be – maar dan zonder paspel want ik had geen zin in […]

Posted by sarah on 17 Sep 2015 6:07 pm

ZUCHT!! alles leek goed te gaan tot de laatste stap! mijn kap hangt er omgekeerd aan. Die zit nu in mijn handdoek! 4 uur gezweet en gezwoegd (ik ben een extreme beginner) en t is mislukt :( Ik heb dus iets over het hoofd gezien bij stap 6 vrees ik .

Posted by sarah on 17 Sep 2015 6:22 pm

OK, ik heb dus bij de laatste stap: goede kant van de grote handdoek op goede kant van het grote katoentje gestikt. Dan binnestebuiten gedraaid via de kap en dan de badstof van de grote handdoek in de badstof van de kap gestikt. Volgens mij is dit niet hoe ik het moest doen, maar goed. Kan je aub nog eens uitleggen hoe het dan wel moest ?

Posted by sarah on 17 Sep 2015 6:26 pm

AAAAAAAAAAAAAAAAH de frank is gevallen – helaas te laat- DE KAP moest HELEMAAAAAL tussen het grote katoen en de badstof. .. Ik dacht enkel de rand. Ik vond het er al maar heel raar uitzien :( pffff. STOM :( bij de laatste stap toch de mist in gaan… soit, volgende keer beter. Resultaat kon beter maar nu ook niet zooo slecht :)

Posted by Piepow on 15 Apr 2016 11:05 am

Eindelijk is het ervan gekomen, zowat vier jaar na jouw tutorial maakte ik een heerlijke kaphanddoek. Ziehier: http://piepow.blogspot.be/2016/04/spetter-spieter-spater.html?showComment=1460710976671

Ik ben er superblij mee, dankjewel voor de tuto!

Posted by nele on 3 Oct 2016 7:43 pm

Kan dit ook gemaakt worden met tricot?

Posted by wentiti on 9 Jan 2017 10:48 am

Ik denk wel dat dat moet lukken Nele, maar het zal wat moeilijker zijn om te verwerken denk ik. En zeker al je stofjes goed voorwassen om krimpen achteraf te vermijden! Groetjes

Naam *
Email *
Website
Commentaar *