Hier is ie dan, mijn eerste échte tutorial. Eentje voor een kaphanddoek, of een badcape.

Ik maakte er ooit eens eentje hier, met veel gesukkel, vooral met de kap. Een collega/vriendin vond dat toen geweldig mooi. Ik heb dat onthouden. En nu ze voor de 2e keer mama is geworden heb ik er haar eentje kado gedaan. neh!

Mijn eerste kaphanddoek zag er toen zo uit:

Nu, 10 maand later, had ik graag dezelfde fotootjes gehad met de nieuwe kaphanddoek… maar onze miniman wou deze keer niet meewerken. En dan krijg je dit:

Kappen en paspel vormen ondertussen geen probleem meer (of toch minder). Maar misschien dat er daar in blogland (of daarbuiten) wél nog mensen moeite mee hebben. Dus ik dacht, ik schrijf het eens deftig uit en ik zwier er wat foto’s tussen ter illustratie.

Zoals ik al zei, het is mijn eerste tutorial, dus vergeef mij als er hier en daar iets niet duidelijk is, de foto’s niet echt scherp zijn (ik heb ze zelf getrokken) of als ik een stapje zou overgeslagen hebben.

Bon, here we go!

Wat je allemaal nodig hebt:

  • een zacht katoentje waar je 3 stukken kan uithalen: 80cm lengte op 1m10 breed en 2 lapjes van 30 op 30. Je kan de handdoek natuurlijk zo groot of zo klein maken als je zelf wil. Met mijn afmetingen heb je alleszinds een handdoek die je jaren kan gebruiken.
  • badstof: eenzelfde hoeveelheid als de katoenen stof. Je kan ook handoeken kopen en daar de zijkanten afknippen (grootste formaat bij hema + kleine handdoek voor de kap)
  • paspel (omtrek van de 4 zijden van de stof + halve meter voor de kap). In mijn geval kom je met 4,5m zeker toe.
  • bijpassend garen
  • speldjes
  • een ritsvoetje om het stikken van paspel te vergemakkelijken.
  • tornmesje
  • stofschaar

Belangrijk! Stofjes best eens wassen op voorhand om verrassingen te vermijden achteraf

STAP 1: uitknippen van de stofjes (3 stuks per stof)

  • 1 grote rechthoek (afmetingen 80 op 1m10)
  • 2 stuks voor de kap (afmetingen 30 op 30cm)

2 opties voor de kap: puntig of afgerond. Wil je een puntige kap (zoals hier) dan hou je de stofdelen zoals je ze geknipt hebt. Wil je een afgeronde kap, dan knip je 1 van de 4 hoeken wat afgerond zoals op onderstaande afbeelding:

Normaalgezien heb je nu 6 stukken stof uitgeknipt.

STAP 2: de 2 delen van de kap aan mekaar stikken

Leg de goede kanten van de katoenen stof op mekaar. Stik langs de afgeronde zijden aan mekaar vast (naadwaarde kies je zelf, zolang je maar overal dezelfde gebruikt)

Ik heb mijn overlock hiervoor gebruikt, maar dat kan ook met een gewone machine. Best toch ook even zigzaggen om het extra stevig te maken als je het zonder overlock doet)

Als je de goede kanten naar buiten keert ziet het er zo uit:

Doe nu hetzelfde met de badstof.

STAP 3: paspel vastzetten op de kap (katoenen deel)

Stik paspel vast op de katoenen stof (op het gedeelte dat rond het aangezicht zal komen te zitten). Gebruik daarbij een ritsvoetje voor het gemak. Ik heb een heel bizar ritsvoetje bij mijn Toyota machientje gekregen, jullie hebben waarschijnlijk een iets deftiger model.

Paspel stik je op de goede kant van de stof. Leg de rand van de paspel tegen de rand van de stof en stik mooi op het stiksel van de paspel


STAP 4: de kapdelen aan elkaar zetten

Steek beide kapdelen (katoen + badstof) met de goede kanten in elkaar. Zorg ervoor dat de naden in het midden mooi op elkaar liggen. Speld hier en daar wat vast zodat de stoffen niet teveel kunnen schuiven bij het vaststikken. Stik op de katoenen kant en probeer mooi op datzelfde stiksel te stikken waarmee je de paspel hebt bevestigd.

En hopla! je hebt nu een kap met 1 open zijde!

Leg de kap even opzij, we gaan die straks aan het grote katoenen stuk naaien. Eerst paspel naaien aan die grote lap katoen

STAP 5: paspel naaien op grote katoenen gedeelte van de handdoek

Je kan zelf paspel maken met biais (zoals deze madam dat mooi kan), maar ik koop dat kant en klaar voor het gemak.

De meest duidelijke uitleg over het stikken van paspel vind je hier en hier. Ik neem even hun tips over om mijn tutorial compleet te maken.

Leg de paspel op de goede kant van je stof, de rand van de paspel leg je mooi tegen de kant van je katoenen stofje. Als je begint te stikken, begin dan op een 3tal cm van je paspel zodat er een stukje loshangt. Dat maakt het makkelijker straks om de paspeleindjes aan mekaar te zetten eens je volledig rond bent. Begin ook niet op een hoek met het stikken van de paspel, want dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker.

Eens je aan een hoek komt hou je even halt op ongeveer 1 cm van de rand, knip je schuin in de paspel tot aan het touw. Op die manier heb je een mooie afgeronde hoek. Beste ook even paar keer schuin over de hoek stikken voor de stevigheid.

Als je graag een label aan je handdoek wil naaien dat is dit de fase waar je dat het beste doet!

Eens je helemaal rond hebt gestikt, kom je normaalgezien weer uit aan het begin. Knip de paspel af zodanig dat je een 5 à 10cm overlap hebt met het begin. Maak het stiksel los met een tornmesje van 1 van de eindjes.

Leg beide eindjes over mekaar en markeer het midden van de overlapping. Op die lijn knip je van het gedeelte dat je losmaakte het touwtje door. Van het andere uiteinde knip je de paspel volledig door. Beide stukjes zouden nu mooi op mekaar moeten aansluiten.

Van het gedeelte waar je het touwtje knipte (het opengetornde deeltje) plooi je de paspel een cm naar binnen.

Leg nu beide uiteindes mooi op elkaar en stik. Als mijn uitleg duidelijk was, dan zie je nu bijna geen overgang. En anders, mijn excuses 🙂


STAP 6: de kap vastmaken op het katoenen deel

Speld de kap vast in het midden van 1 van de lange zijden van de katoenen stof. Goede kanten op elkaar zoals hier:

Draai om zodat de kap onderaan komt te liggen en stik op de katoenen kant. Probeer mooi op het stiksel te stikken waarmee je de paspel bevestigde.

knip hier en daar overschotjes badstof af waar nodig zodat je dit krijgt:

en dit:


STAP 7: beide grote handdoekdelen aan mekaar naaien

speld de badstof goed vast op het katoenen gedeelte. Goede kanten op elkaar. Het is normaal dat die kap tussen het katoenen en badtoffen gedeelte gepropt zit. Probeer de kap zo plat mogelijk te leggen.

Stik rondomrond (opnieuw op de katoenen kant, op datzelfde stiksel) maar laat onderaan een opening van een 10à15 cm om de boel straks binnenstebuiten te keren. Ga een paar keer heen en weer aan het begin en einde van de 10 à 15cm opening. Eventueel ook nog eens zigzaggen voor de stevigheid (of gebruik overlock).

STAP 8: keer helemaal binnenstebuiten door dat gat dat je openliet


STAP 9: maak het gat weer toe

Plooi beide stofjes naar binnen en speld vast:

Stik mooi op de paspel. Let hierbij goed op de kleur van je garen (kleur bovendraad=kleur paspel, kleur onderdraad= kleur badstof)

Voila, klaar!

STAP 10 : Laat dat badje nu maar vollopen!

34 reacties op “tutorial kaphanddoek

    • wentiti zegt:

      @Liesha : bedankt voor je feedback!
      Maar wat bedoel je juist met “zit de kap dan maar langs ene kant aan elkaar vastgestikt?” Stof aan handdoek? of stof aan stof? of de afgewerkte kap aan het rechthoekige deel?

  1. Pingback: eigen tutorial nog eens getest « wentiti

  2. Malou zegt:

    @wentiti: bedankt voor het snelle antwoord. Dan ga ik kijken of het me zo lukt. Kappen en paspel is voor mij nog onbekend aangezien ik net ben gestart met een naaicursus en pas 1 les heb gehad. Maar ik denk wel dat ik er uit ga komen!

  3. Debbie zegt:

    Bedankt voor de duidelijke uitleg, met foto’s! Heel handig voor een beginneling zoals ik. Mijn twee stofjes liggen wel niet zo strak op mekaar (zal wss wel aan mij liggen), heb je soms tips om deze echt mooi op mekaar te laten passen?

  4. Pingback: we gaan op reis … | de wereld van biebie

  5. Pingback: Hooded towel |

  6. Pingback: Bloemetjes voor Nell | Atelier Georgette

  7. Pingback: Dekentje met kap voor baby |

  8. Van Gemert Hanne zegt:

    Wouw heel geweldig! Ik ben enorm blij met deze duidelijke uitleg! dankzij jouw goede illustraties en uitleg is het mij gelukt zelf eentje te maken en ik ben er enorm trots op!!
    Dikke merci!!

  9. Pingback: Een multifunctioneel baby-peuter-kleutercadeautje | Ma vie en vertMa vie en vert

  10. sarah zegt:

    ZUCHT!! alles leek goed te gaan tot de laatste stap! mijn kap hangt er omgekeerd aan. Die zit nu in mijn handdoek! 4 uur gezweet en gezwoegd (ik ben een extreme beginner) en t is mislukt 🙁 Ik heb dus iets over het hoofd gezien bij stap 6 vrees ik .

  11. sarah zegt:

    OK, ik heb dus bij de laatste stap: goede kant van de grote handdoek op goede kant van het grote katoentje gestikt. Dan binnestebuiten gedraaid via de kap en dan de badstof van de grote handdoek in de badstof van de kap gestikt. Volgens mij is dit niet hoe ik het moest doen, maar goed. Kan je aub nog eens uitleggen hoe het dan wel moest ?

  12. sarah zegt:

    AAAAAAAAAAAAAAAAH de frank is gevallen – helaas te laat- DE KAP moest HELEMAAAAAL tussen het grote katoen en de badstof. .. Ik dacht enkel de rand. Ik vond het er al maar heel raar uitzien 🙁 pffff. STOM 🙁 bij de laatste stap toch de mist in gaan… soit, volgende keer beter. Resultaat kon beter maar nu ook niet zooo slecht 🙂

    • wentiti zegt:

      Ik denk wel dat dat moet lukken Nele, maar het zal wat moeilijker zijn om te verwerken denk ik. En zeker al je stofjes goed voorwassen om krimpen achteraf te vermijden! Groetjes

  13. Pingback: Geboortecadeau 3 – Lapjestante

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *